fbpx

La Conselleria proposa derogar el decret de plurilingüisme

La Confederació de pares i mares d’alumnes Gonzalo Anaya ha demanat una llei consensuada de plurilingüisme que done seguretat a les famílies i que siga un marc estable per a l’aplicació dels models lingüístics.
Pablo RoviraMartes, 7 de noviembre de 2017
0

La Conselleria d’Educació va portar a la Mesa Sectorial de la setmana passada la proposta de derogar el decret de plurilingüisme que actualment està suspès pels tribunals. Amb aquesta decisió, la Conselleria dóna per tancada definitivament el seu model inicial de plurilingüisme. Cal recordar que aquest model està suspès, va haver de publicar al setembre un decret llei per a acatar aquest curs les actuacions judicials i els partits del Govern del Botànic preparen una proposta de Llei de Plurilingüisme en Les Corts. Per tant, la Conselleria evidencia la via morta en la qual està el seu decret plurilingüe i que ara només li pot donar disgustos judicials. Amb la seua derogació la Conselleria evita les possibles sentències contràries al seu decret.

En canvi, El sindicat Stepv ha considerat “precipitada” la decisió de la Conselleria d’Educació de derogar el decret de plurilingüisme per a facilitar l’engegada de la nova llei de plurilingüisme, que està en tràmit en Les Corts, i ha demanat que es retire. L’Stepv ha ratificat la seua oposició a aquest decret de derogació per considerar que encara queden pendents de resposta recursos contra la suspensió cautelar, i que la proposició de llei de plurilingüisme que tramita el parlament autonòmic encara que no s’ha aprovat ni publicat.

Per la seua banda, la Confederació de pares i mares d’alumnes Gonzalo Anaya ha demanat una llei consensuada de plurilingüisme que done seguretat a les famílies i que siga un marc estable per a l’aplicació dels models lingüístics. Sobre la derogació del Decret 9/2017 sobre Plurilingüisme, han manifestat que la proposició de llei que regularà en un futur proper el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, “incloga l’opinió dels pares i mares i de tots els sectors que formen la comunitat educativa”.

Aquesta entitat considera que és “beneficiós” per “als nostres fills” estudiar des d’un sistema plurilingüe però “volem una llei que done seguretat a les famílies i que siga un marc estable per a l’aplicació dels models lingüístics en els centres educatius”.

També han insistit que la llei de plurilingüisme tinga una “proporció suficient de llengua vehicular en valencià”, doncs “els sociolingüistes situen aquesta proporció en un 50%, i garantir així el coneixem”I sobretot volem que per a aplicar la llei es dispose dels recursos suficients per a poder fer-ho amb garanties”, han agregat.

Triar la llengua vehicular
D’altra banda, la presidenta de la Confederació Catòlica de Pares d’Alumnes de la Comunitat Valenciana (Concapa-CV), Julia Llopis, ha reclamat a la Conselleria d’Educació “que es permeta als pares triar la llengua vehicular en la qual estudien els seus fills”.

Des de l’associació s’opina que amb aquesta proposta els pares tornen a quedar fora de qualsevol decisió i el percentatge d’anglès que s’impartisca dependrà del consell escolar, de l’adreça o de les competències que tinguen els professors.
“No és un tema polític, els pares volem triar i saber en quina llengua li van a donar al meu fill Matemàtiques, que no ho decidisquen uns altres”, ha insistit Llopis.

Així mateix, la presidenta de Concapa ha sol·licitat la dimissió del conseller d’Educació Vicent Marzá per la “confrontació social que ha generat amb les llengües”.

0