fbpx

Kumpania amplia l’atenció a l’alumnat gitano en totes les etapes educatives

Atendrà per primera vegada xiquets d’Educació Infantil i joves d’estudis postobligatoris.
Redacción-ValenciaMiércoles, 6 de octubre de 2021
0

El curs escolar passat, de les 268 xiquetes en Kumpania, un 89% va aconseguir passar de curs.

El servei Kumpania de millora socioeducativa dirigit a l’alumnat gitano amplia l’atenció a l’alumnat de les etapes educatives no obligatòries i l’estén tant a xiquets i xiquetes que cursen Educació Infantil, i les respectives famílies, com a joves que es troben cursant estudis postobligatoris o tenen l’objectiu d’accedir-hi.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, la qual ha assenyalat que aquests nous serveis entraran en funcionament al llarg d’aquest curs i es preveu que arriben a un mínim de 480 xiquets, xiquetes, adolescents i joves, als quals se sumaran al voltant de 70 famílies amb fills i filles en Educació Infantil.

Oltra ha destacat que la primera fase d’aquest servei de millora socioeducativa, en funcionament des de 2019, ha tingut un gran èxit amb els xics i xiques que hi han participat, que han aconseguit graduar-se en Secundària en la majoria dels casos, a més d’un ampli reconeixement tant per entitats especialitzades en poble gitano, com per part de la mateixa Unió Europea, que l’ha reconegut com a bona pràctica.

En aquest sentit, ha apuntat que en el curs escolar passat, de les 268 xiquetes i xiquets que van acabar el curs en Kumpania un 89 per cent va aconseguir passar de curs.

Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives "

“El Kumpania s’ha demostrat com un instrument efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i els resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població majoritària"

"

“El Kumpania s’ha demostrat com un instrument efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i els resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població majoritària, mentre que els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de les seues capacitats i l’èxit dels seus estudis”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que durant la pandèmia s’ha proporcionat a les persones participants en aquest programa dispositius mòbils i altres instruments per a facilitar el seguiment de les classes en aquells casos en què l’assistència presencial no haja sigut possible.

L’èxit d’aquest primer Kumpania en els alumnes de Primària i Secundària, unit al fet que les entitats representatives d’aquest col·lectiu plantejaven la necessitat de reforçar-lo amb intervenció en altres etapes educatives, és el que ha fet que la Conselleria avance en la posada en marxa de l’Impulsa Kumpania i del Kumpania+.

Els dos serveis s’integraran en la xarxa del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials per a garantir així una atenció en igualtat i equitat a tota la ciutadania que necessite ser atesa per una situació d’especial vulnerabilitat.

Impulsa Kumpania

La vicepresidenta ha explicat que Impulsa Kumpania se centrarà en “els primers passos de l’alumnat gitano atenent les circumstàncies que el condiciona, des de la infància, i amb l’objectiu de propiciar-los els suports necessaris perquè concloguen els estudis obligatoris i la continuïtat posterior d’un itinerari formatiu o professional”.

El servei atendrà catorze grups distribuïts a través de tota la Comunitat Valenciana, cada un dels quals estarà compost d’un mínim de dotze persones que cursen Primària o Secundària, a més de cinc famílies i els seus fills en edat d’Educació Infantil. Els participants hauran de manifestar la seua conformitat d’accedir al programa i acceptar les condicions d’accedir-hi i mantindre’s mitjançant un compromís. També hauran de justificar que estan matriculats en centres al municipi.

Kumpania+ per a joves d’ètnia gitana

El programa Kumpania+ abordarà l’acompanyament a la joventut gitana que estiga cursant estudis postobligatoris o que tinga com a objectiu accedir-hi. Per a fer-ho crearà dos grups d’atenció a un mínim de 24 persones usuàries que s’ubicaran a les ciutats d’Alacant i Castelló i dos més, amb un mínim de 12 persones usuàries, a les ciutats d’Elx i Castelló.

Els requisits per a accedir a aquest servei són ser estudiant major de 16 anys que s’haja graduat en Secundària o que estiga estudiant cicles formatius de Grau Mitjà o Superior, Batxillerat o estudis universitaris, o bé que vulga preparar les proves d’accés a aquests estudis. La intervenció socioeducativa també es desenvoluparà en l’entorn familiar.

0
Comentarios