La nova llei d’FP des de la perspectiva cooperativista
La pròxima entrada en vigor de la nova Llei orgànica d’Ordenació i Integració de la Formació Professional, en procés de tramitació parlamentària, plantejarà tant als centres educatius com a les empreses de la Comunitat Valenciana una sèrie de reptes i oportunitats als quals serà necessari adaptar-se de manera adequada en el curt termini. Amb l’objectiu d’obrir un debat productiu entre els diferents agents implicats, la Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV) celebrà els dies 13 i 14 d’octubre a València la jornada titulada “El cooperativisme davant una nova Formació Professional”.
Segons ha manifestat en la seua intervenció inaugural el president de la UCEV, Miquel Ruiz, “des del cooperativisme educatiu, com a escoles i com a cooperatives, fem una lectura positiva dels avanços que aquesta nova llei introdueix en la Formació Professional”. En la seua opinió, “Davant un model d’FP en el qual, segons es ve anunciant, no se suprimeix res, però on es flexibilitza tot, els projectes educatius de les cooperatives d’ensenyament tenen capacitat contrastada per a adaptar-se a la versatilitat que la nova FP demandarà als centres educatius”, i ha subratllat: “Si l’aposta és per una FP flexible, modular, accessible, innovadora i promotora de l’emprenedoria, les cooperatives d’ensenyament tenen molt a aportar per la seua organització centrada en les persones i pel caràcter innovador dels seus projectes educatius”.
El president de la UCEV ha demanat el suport de l’Administració educativa per a les escoles cooperatives que imparteixen Formació Professional i ha afegit, “els projectes educatius de les cooperatives estan cridats a potenciar encara més el que ha sigut i és un dels seus trets fonamentals, la innovació metodològica, per a construir una Formació Professional que done resposta adequada als reptes d’aquest nou model”.
“La Formació Professional no és ni pública, ni privada ni concertada. El nostre objectiu és l’FP de qualitat”
"El director general de Formació Professional, Manuel Gomicia, per part seua, va reconèixer la labor de l’escola cooperativa i, sobre el suport de la Conselleria d’Educació als centres docents en la implementació de l’anunciada transformació d’aquesta etapa educativa va assegurar: “L’FP no és ni Pública, ni Privada, ni Concertada.
Encara que les pràctiques en les empreses sempre han format part de la FP, el nou sistema de la Formació Professional pretén implicar de manera més intensa a les empreses en l’aprenentatge d’habilitats i competències per part de l’alumnat. En eixe sentit, durant les jornades, el sector cooperatiu ha tornat a reclamar participar amb veu pròpia en els òrgans i espais de representació i participació en els quals es dissenyen i avaluen les polítiques públiques de promoció de la FP en la Comunitat Valenciana.
En aquest nou escenari en què l’empresa adopta un rol central, el president de la UCEV ha reclamat el protagonisme que li correspon al sector empresarial cooperatiu, amb gran pes i tradició en la Comunitat Valenciana. “Les cooperatives tenen molt a aportar a la formació dels nostres joves, ja que són empreses sustentades per valors com la democràcia, la igualtat, la solidaritat o la sostenibilitat i que presten una atenció prioritària a la formació de les persones que les integren i, així mateix, perquè situen en l’eix central de les seues decisions el creixement professional i humà d’aquestes persones”, ha assenyalat Ruiz. I per a debatre sobre els reptes i oportunitats que l’entrada en vigor de la nova Llei orgànica d’FP planteja tant als centres educatius i docents com a les empreses de la Comunitat, majoritàriament pimes i microempreses, la primera sessió d’aquestes jornades ha reunit en una taula redona als agents implicats: centres, administració pública i sector empresarial. Tots ells van coincidir que perquè el nou sistema d’FP funcione es necessita la col·laboració estreta entre els centres i les empreses, amb el suport de l’administració educativa.
“Entenem la Formació Professional des d’una òptica territorial”, va explicar el director general de Formació Professional de la Conselleria d’Educació. Per a Gomicia, “l’FP ha d’estar connectada amb el món empresarial. Cal analitzar els sectors empresarials per territoris i veure les seues necessitats concretes perquè l’alumnat acabe amb les competències adequades en finalitzar la seua formació”.
El nou model d’FP aposta també per promoure de manera decidida l’emprenedoria de l’alumnat i en aquesta qüestió les cooperatives d’ensenyament reclamen que la nova llei incorpore una referència explícita al foment de l’emprenedoria cooperativa i al model d’empresa cooperativa. En aquest sentit, Miquel Ruiz ha subratllat: “reivindiquem que, en el desplegament d’aquesta nova FP, l’emprenedoria cooperativa puga estar present a les aules d’emprenedoria dels centres educatius; unes aules que defensem que puguen crear-se en tots els centres sostinguts amb fons públics”.