7.000 signatures en rebuig a les oposicions durant la pandèmia
Representants del sindicat Stepv van registrar la setmana passada a la Conselleria d’Educació les vora 7.000 signatures recollides en change.org en la campanya «No a les oposicions en plena pandèmia», «Obertura de les borses de treball» i «Consolidació del Professorat Interí».
Segons aquesta organització sindical, “aquest curs no és el moment de convocar les oposicions, sinó de deixar treballar el professorat i dedicar tot l’esforç a traure endavant el curs. Les oposicions poden esperar, el nostre alumnat no. El professorat interí i els tribunals d’oposicions ara no poden dedicar-se a preparar i corregir les oposicions, per la sobrecàrrega de treball que està suposant aquest curs”.
Per tot això, el sindicat continua proposant que “no es realitzen les oposicions en temps de pandèmia perquè no es donen les condicions i, a més, perquè s’està debatent ara mateix en l’àmbit estatal quina és la solució per acabar amb el frau de llei del personal interí, reconegut per diverses sentències”.
Cal recordar que la Conselleria d’Educació ha elaborat un pla de Contingència per a les oposicions que té com a objectiu determinar les mesures preventives i extraordinàries de tipus organitzatiu i tècnic així com la de determinar pautes generals i actuacions prèvies que s’hagen de seguir per a evitar el contagi del coronavirus amb la finalitat de protegir la seguretat i salut dels participants en el procés.
Per eixemple, en les proves hauran d’abstindre’s de participar qualsevol persona que presente símptomes compatibles amb la COVID. Es considerarà inassistència per força major si, en la data de la prova, l’aspirant està en confinament obligatori acordat pels serveis sanitaris per COVID o quan se’ls impedisca l’accés al recinte per tindre febre o símptomes».
Per al sindicat Stepv, aquesta proposta «sobrecarrega de feina els tribunals d’oposició, que tenen una sèrie de responsabilitats afegides en alguns casos pràcticament impossibles de complir». El sindicat considera que «els tribunals no són experts sanitaris per identificar «qualsevol material inorgànic que puga ser vector passiu d’un patogen», per exemple. Ni tenen perquè dedicar-se a desinfectar espais. Això és competència de qui ha convocat les oposicions. La tasca dels tribunals no és aquesta».
Més enllà de la situació de la pandèmia, aquesta organització és contrària a la convocatòria d’oposicions mentre no es resolga la situació del personal interí, sobretot després de les sentències europees que denuncien l’abús de la contractació temporal.