fbpx

El Consell valencià aprova els nous criteris per als concerts

Per damunt dels criteris prioritzats a la nova normativa, preval el criteri general de donar prioritat a les cooperatives educatives i les antigues filials.
Pablo RoviraMartes, 24 de enero de 2017
0

La renovació dels concerts de Batxillerat i Formació Professional entra en la seua fase decisiva. Mentre els centres preparen la seua documentació per a sol·licitar els concerts, i les organitzacions sindicals del sector fan càlculs sobre l’impacte que les decisions de la Conselleria pot tenir en l’ocupació, l’Administració avança en el desenvolupament de la nova normativa.

El Consell ha aprovat el decret pel qual s’estableix el reglament de concerts educatius valencians i es convoca el procés general d’accés o renovació. Aquesta norma estableix els criteris per a sol·licitar, renovar o modificar concerts educatius, i al mateix temps, desplega la llei estatal de concerts en etapes no obligatòries, que no havia tingut cap adequació a l’àmbit autonòmic.

D’acord amb el decret aprovat, s’estableixen les condicions que han de regir els concerts i es garanteix que tots els centres tinguen les mateixes oportunitats, seguint uns criteris objectius i transparents a l’hora de concertar una unitat.

Amb el decret aprovat, la Conselleria d’Educació preveu que els concerts generals, que corresponen a l’Educació obligatòria, es regeixen per la norma bàsica establida, o siga, la llei estatal, i respecte als concerts singulars es proposa el desplegament autonòmic de la llei estatal. En aquest nou marc normatiu, el procediment que s’estableix “garanteix a tots els centres privats les mateixes oportunitats en l’accés al règim de concerts de les ensenyances postobligatòries, i estableix criteris objectius de priorització”.

Segons l’Administració, “com que no és Educació obligatòria, l’Administració no està obligada a concertar els nivells de Batxillerat i Formació Professional”. Fins ara, si un centre amb nivells no obligatoris tenia un concert, la renovació del concert era automàtica, llevat que no es tinguera l’alumnat suficient.

Amb el nou decret, en el moment que finalitze un contracte de concertació, el que cal fer és una negociació dels concerts que es necessiten. És per això que s’hi indica que tots els concerts d’ensenyament postobligatori s’extingeixen quan finalitzen els contractes de concertació i s’inicia de nou el procés de sol·licitud, modificació o renovació.

Nous criteris
En cas que el nombre de sol·licituds de concerts singulars siga superior al nombre de places necessàries, el decret de concerts dóna preferència als centres d’acord amb els nous criteris. En primer lloc, les sol·licituds per part de les antigues filials, és a dir, les empreses que sempre han estat concertades històricament abans que hi haguera un sistema públic educatiu generalitzat.

En segon lloc, que s’atenga la població desfavorida. Serà la Direcció General de Política Educativa la que determinarà els criteris que acrediten atendre la població desfavorida. També els centres amb experiències educatives innovadores, que seran acreditats com a tals per part de la Direcció General de Política Educativa, així com centres que atenguen la població en la seua àrea d’escolarització. Per finalitzar, centres que hagen contractat professorat acomiadat d’altres centres per la modificació o supressió del concert d’aquests últims.

Així mateix, per damunt dels criteris prioritzats assenyalats més amunt, preval el criteri general de donar prioritat a les cooperatives educatives.

0