fbpx

Pública i Concertada, junts contra el decret plurilingüe

Federacions alicantines de Pública i concertada creen una plataforma.
Pablo RoviraMartes, 28 de marzo de 2017
0

En una circumstància no habitual, les federacions d’associacions de pares i mares d’alumnes Gabriel Miró (Pública d’Alacant) i Concapa han sumat esforços per a protestar contra el nou decret lingüístic que modifica els programes lingüístics en els centres valencians. Així, si en primer lloc es van manifestar a Alacant, el cap de setmana passat ho van fer a València. A pesar que les dades donades a conèixer per l’Administració que indiquen que el 54% dels centres han optat pels nivells avançats, creix el conflicte polític i social entorn d’aquest canvi normatiu.

Així mateix, un col·lectiu de pares amb fills en l’ensenyament públic i privada-concertada ha creat un projecte de finançament compartit per a impugnar el decret d’Educació plurilingüe impulsat pel Consell per considerar-ho “impositiu i discriminatori”per a alumnes i famílies castella-parlants.

Segons ha informat aquest col·lectiu –denominat Idiomas y Educación i del com també formen part les entitats de AMPAs esmentades–, l’objectiu és presentar un recurs contenciós-administratiu contra el citat decret. Es tracta, al seu judici, d’un decret que “discrimina als castella-parlants amb menys hores d’anglès, al mateix temps que premia als alumnes que trien en nivell avançat 2 de valencià amb dos certificats d’idiomes”.
“A més, aquest decret, deixarà sense la possibilitat d’estudiar en castellà a molts alumnes, ja que cada centre escolar haurà de triar un únic nivell de Valencià per a tots els alumnes del mateix centre, sense prèvia consulta ni informació als pares”, ha agregat aquest col·lectiu.

No obstant açò, no és l’única polèmica entorn de l’aplicació d’aquest decret. El Ministeri d’Educació, a través de l’Alta Inspecció a la Comunitat, ha remès una carta de col·laboració a la Conselleria d’Educació demanant-li aclariments d’algun dels punts del decret. Pel que s’ha pogut conèixer, el Ministeri ha demanat aclariments sobre les diferents certificacions d’idiomes que planteja el decret segons el nivell lingüístic del centre. cal recordar que només els tres nivells amb major incorporació d’assignatures en valencià, i per tant també amb més en anglès, donaran una certificació d’idiomes als alumnes, mentre que els estudiants que cursen en els denominats nivells bàsics no rebran cap.

Resposta del conseller
El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha mostrat el “respecte absolut” al dret a manifestar-se dels sectors crítics amb el decret de plurilingüisme del Govern valencià però ha incidit que en aquest tema “no hi ha hagut imposició alguna ni la hi haurà”. “Tothom té dret a manifestar-se, per tant respectem absolutament que qui vulga fer-ho que ho faça”, ha dit el conseller.

En al·lusió al decret de plurilingüisme, Marzà ha recordat que aquest “ja deia que un podia quedar-se on estava, que no feia falta que -els centres- canviaren res si no volien”. “L’única cosa que hem fet ha sigut generar oportunitats, sense imposar-li gens a ningú, perquè la gent de debò puga aprendre tant l’anglès com el valencià i el castellà”, ha agregat.

Ha reconegut que hi ha coses que millorar i ha insistit: “Hem de parlar amb la gent que no ha pogut entendre al cent per cent el decret i el seu funcionament, però no hi ha problema, tenim temps de parlar amb ells”.

0