fbpx

1.241 interins poden perdre el treball per no tindre la capacitació en valencià

Conforme a aquestes dades, la distribució per cossos docents afecta directament a un total de 125 Mestres, 679 Professors de Secundària i a 437 Professors tècnics de FP.
Pablo RoviraMartes, 23 de mayo de 2017
0

Segons les últimes dades facilitades per la Conselleria d’Educació, un total de 1.241 professors i mestres que actualment estan treballant en el sistema públic educatiu valencià no universitari i tenen una vacant de curs complet, seran acomiadats el curs pròxim i no podran continuar treballant perquè no tenen o no compleixen el requisit de la capacitació en valencià.

Conforme a aquestes dades, la distribució per cossos docents afecta directament a un total de 125 Mestres, 679 Professors de Secundària i a 437 Professors tècnics de FP, ja que són les places que aquests professionals docents poden ocupar en els centres educatius públics les que, a partir del curs pròxim estaran catalogades amb perfil lingüístic valencià/castellà i serà requisit essencial per a poder treballar en elles tindre este aqueix perfil lingüístic.

Cal recordar que en aplicació de l’ordre 90/2013 de catalogació de llocs de treball, el professorat interí (excepte el dels cossos d’EOI i Ensenyaments Artístics) que l’1 de setembre de 2017 no tinga la capacitació en valencià havia de ser exclòs de les borses de treball. La Conselleria d’Educació va anunciar que el personal afectat no seria exclòs, sinó que s’havia de desactivar fins que obtingueren l’esmentat títol i serien reactivats en les borses en el mateix lloc.

En aquell moment, ja fa un parell de mesos aproximadament, Stepv va sol·licitar a la Conselleria les dades del personal afectat, per comarques, trams d’edat i cossos docents. En la negociació de la normativa que regula les adjudicacions de juliol (que encara no s’ha publicat), Stepv va sol·licitar que aquest col·lectiu puguera optar a triar comarques castellanoparlants, en les mateixes condicions que ho fa el funcionariat de carrera que no té la capacitació i que només pot optar a places en aquestes comarques en el concurs de trasllats. També va demanar que la Conselleria pose tots els mitjans (pla de xoc de formació, proves extraordinàries, etc.) perquè aquest professorat tinga l’oportunitat d’obtindre la capacitació abans de les adjudicacions de juliol cosa que no ha fet. I que tampoc està fent de cara al futur en no posar en marxa cursos amb el suficient nombre de places per atendre tota la demanda existent. A hores d’ara, aquest sindicat té informació que persones que formen part de les borses de treball que han volgut inscriure’s als cursos de formació no ho han pogut fer per manca de places suficients. En eixe sentit, Stepv ha convocat una concentració a Alacant el 23 de maig amb aquesta reivindicació, entre d’altres.

Així, en total hi ha 1.241 docents interins amb vacant actualment que no disposen de la capacitació, tot i que recentment s’han realitzat proves per obtindre-les i possiblement aquesta xifra es reduirà. Així i tot, aquesta xifra representa aproximadament el 10% del professorat interí adjudicat aquest curs, una dada que “hauria de merèixer una reflexió per part de la Conselleria d’Educació de cara a les pròximes adjudicacions”, segons Stepv.

FP: més afectats
Per la seua banda, UGT exigeix de la Conselleria d’Educació mesurades extraordinàries per a aquest col·lectiu de mestres i professors que els permeten continuar treballant, tals com l’excepcionalitat en l’exigència d’aquest requisit, acreditant un mínim de 10 anys de serveis.

Aquestes dades, “amb ser alarmants per l’alt nombre de docents interins que s’acomiadaran el curs pròxim, és especialment sagnant en el cos de professors tècnics de FP, on arriba a afectar al 34% del total del professorat interí d’aquest cos en vacant. A més, en aquest càlcul no s’inclouen els mestres i professors que estan realitzant substitucions temporals, amb el que, el problema pot ser major i més greu del que inicialment estem estimant”. De moment i segons les estimacions de la Conselleria d’Educació, el curs pròxim sobren 1.241 docents que han d’anar-se irremeiablement a l’atur.

Règim Especial
UGT recorda que, en un futur pròxim, si també es cataloguen amb perfil lingüístic les places dels centres que imparteixen ensenyaments de Règim Especial, el nombre de treballadors de l’ensenyament que podrien ser acomiadats per no tenir-ho aconseguiria, en el cas de docents interins amb vacant de curs complet, a 1.681 d’un total de 10.285 docents interins en vacant de curs complet.

Finalment també cal dir que la majoria d’aquests docents que no podran seguir treballant el curs pròxim són, en la seua majoria, docents amb una àmplia i demostrada experiència, amb una antiguitat professional de més de 10 i 15 anys treballant per al sistema educatiu valencià que “si ningú ho remeia el pròxim curs escolar es veuran incrementant les llistes d’aturats i, donada la seua mitjana d’edat, amb difícil reinserció laboral en situar-se en la frontera propera als cinquanta anys d’edat” assenyala UGT.

0