fbpx

Les famílies trien col·legi amb els nous nivells lingüístics suspesos pel Tsjcv

La Conselleria presenta al·legacions contra aquestes mesures cautelars.
Pablo RoviraMartes, 30 de mayo de 2017
0

Durant el període d’admissió als centres educatius, el tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha revolucionat la planificació del pròxim curs escolar amb un auto que suspèn l’aplicació del Decret de Plurilingüisme després d’un recurs de la Diputació d’Alacant. D’aquesta forma, si l’auto es converteix en ferm després de les al·legacions que va a presentar la Conselleria d’Educació, els nous nivells lingüístics que han hagut de consensuar els consells escolars de centres quedaran en res. Així, les famílies han triat centre educatiu sense tenir clar quin serà el programa lingüístic del seu centre educatiu.

L’acte del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (Tsjcv) que ha suspès cautelarment el decret autonòmic de Plurilingüisme planteja, entre els seus arguments, que tracta d’evitar la possibilitat que els alumnes vegen “disminuïts” els seus drets quant als idiomes.

L’auto judicial aclareix que no entra “en el fons del recurs i en absolut es prejutja gens del que puga resoldre’s en el seu moment en la sentència que es dicte, després dels tràmits corresponents d’al·legacions i prova”.

D’aquesta manera, insisteix que “qualsevol declaració que faça la Sala en aquest acte només es refereix a la mesura cautelar sol·licitada per la Diputació Provincial d’Alacant”. Després d’açò, entre els fonaments jurídics, la Sala apunta que “és evident que de no adoptar-se la solució de paralitzar l’executivitat podrien produir-se greus danys i perjudicis de reparació impossible o difícil”, al que agrega que la suspensió no fa que el servei públic resulte afectat.
“Resulta evident que, de no suspendre’s fins que recaiga sentència, un gran nombre d’alumnes podrien veure els seus drets disminuïts en relació a l’acreditació d’idiomes”, manifesten els magistrats abans de seguir que, malgrat el que al·lega l’advocat de la Generalitat , “existeix una diferència entre les acreditacions dels idiomes en els nivells bàsic, intermedi i avançat”.

L’alt tribunal també destaca entre el raonament jurídic utilitzat que el recurs al decret de Plurilingüisme no ho presenta un particular o associació de pares d’alumnes sinó una administració pública.

Per als magistrats, “no és freqüent que una Administració prenga la iniciativa en defensa dels seus ciutadans enfront del que considera una disposició general contrària a dret” i, per açò, la Sala “té en consideració aquesta circumstància”.
“Per tant, la Sala considera que ha de prevaldre en aquest moment processal” i “sense perjudici del que es resolga en el seu moment en la sentència” l’interès “que defensa la Diputació Provincial d’Alacant”.

L’auto de suspensió cautelar, sobre el qual cap la Conselleria presentarà recurs de reposició, tindrà vigència fins que hi haja sentència sobre el fons de l’assumpte.

Incertesa
Caldrà esperar, una vegada es tanque el procés d’admissió d’alumnes, a saber si l’acte de suspensió es converteix en ferma o no després de les al·legacions de la Conselleria. Serà llavors quan s’obrirà, si definitivament es manté la suspensió, la incertesa. Caldrà veure si els centres hauran de tornar als programes lingüístics anteriors, és a dir, als programes plurilingües en castellà o en valencià, segons el decret de 2012.

A més, s’afig que anteriorment els centres podien oferir tots dos programes lingüístics, una possibilitat que amb el nou decret ja no existeix.

Tant el president de la Generalitat Ximo Puig com el conseller d’Educació Vicent Marzà han destacat la consistència jurídica del decret, ja que va comptar amb l’aval del Consell Jurídic-Consultiu, a més de que ni el mateix Ministeri d’Educació presentara cap impediment jurídic al text.

No obstant això, des de la Diputació d’Alacant s’entén que és discriminatori amb la província, que bé se sabia que és “la més castellano-parlant” de la Comunitat. Així, segons fonts de la Diputació, “després del procés d’elecció de nivell realitzat pels col·legis, la província d’Alacant va a rebre en còmput global un 43% menys de càrrega lectiva en anglès que Castelló, i un 15 % menys que València, en el que concerneix al nivell avançat.

Al seu torn, i en termes percentuals, cuatre voltes més de col·legis pel que fa a Castelló i més del doble pel que fa a València impartiran la línia configurada com a “bàsica”, això és, la que comporta menys hores d’anglès i manca de certificació final de l’idioma, segons la Diputació.

0